Robiłam go dość często ostatniej zimy, bo dojrzałych bananów pod dostatkiem, a innych świeżych owoców brak. Tym razem jednak upiekłam go na specjalną okazję, z okazji urodzin mojej drogiej koleżanki, Karoliny, która wprost za nim przepada.
Jest to ciasto tak zwanej ‘jednej miski’, co oznacza, ze jest bardzo proste w przygotowaniu i że nie potrzeba wielu składników, w dodatku możemy je zrobić używając tylko jednego naczynia i miksera.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 75g miękkiego masła
- 200g brązowego cukru
- jedna łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 170g mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 75g miękkiego masła
- 200g brązowego cukru
- jedna łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 170g mąki pszennej
Przygotowując ten chlebek najlepiej zacząć od wysmarowania
podłużnej dwudziesto centymetrowej foremki (najlepiej silikonowej) masłem i
wysypania jej odrobiną drobno zmielonej bułki tartej i nastawienia piekarnika
na 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
W dużej misce rozgniatamy cztery dojrzałe
banany (najlepiej takie z widocznymi już czarnymi kropkami), wtedy ciasto będzie
bardzo aromatyczne. Rozgniecione banany miksujemy z cukrem, aromatem waniliowym,
ciepłym masłem i jajkiem.
Do tak wymieszanych składników, dodajemy szczyptę
soli i łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie mieszamy. Następnie ostrożnie dodajemy
mąkę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i wstawiamy
do piekarnika na minimum jedną godzinę (ja zawsze muszę go przytrzymać do
75minut, bo jest za mokry w środku, można sobie pomoc sprawdzając ciasto
drewnianym patyczkiem). Wyjmujemy z formy i studzimy.
Smacznego!
Smacznego!
English version
Classic,
probably described on every blog; perfect for cold, autumn evenings, literally mouth-watering, Sophie Dahl's
banana bread. Originally served warm with spread butter, but I like
it more cold, with raspberry jam made by my parents, from raspberries harvested in my grandma’s
garden.
I used to make it very often last winter, because of surplus of ripened bananas.
However, this time I made it for the special occasion: my good friend’s birthday. Karolina really loves this bread.
This is a really easy cake that you can make in just one bowl, using only a few ingredients and a blender.
I used to make it very often last winter, because of surplus of ripened bananas.
However, this time I made it for the special occasion: my good friend’s birthday. Karolina really loves this bread.
This is a really easy cake that you can make in just one bowl, using only a few ingredients and a blender.
Ingredients:
- 4 ripe bananas, mashed up
- 1 egg
- 1 egg
- 75g of
soft butter, plus extra for greasing and serving
- 200g/1 cup of soft brown sugar
- 1 tablespoon of vanilla extract
- 1 teaspoon of baking soda
- 1 pinch of salt
- 170g of flour
Prepare your tin, greasing
the butter and adding some breadcrumbs.- 200g/1 cup of soft brown sugar
- 1 tablespoon of vanilla extract
- 1 teaspoon of baking soda
- 1 pinch of salt
- 170g of flour
Preheat the oven to 180°C (160° if fan-assisted).
Mash your bananas in your big mixing bowl. Mix in the butter, sugar, egg and vanilla extract. Add the baking soda and salt, and carefully mix in the flour last. Pour into the prepared tin. Bake for 1 hour (but 1 always leave it in the oven for 75 minutes, because it’s too watery after one hour; you can check it with wooden stick).
Remove and let it cool down, then slice and serve with raspberry jam or butter.
Enjoy :)
No comments:
Post a Comment